Μήλο Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως (ΠΟΠ)

Τα μήλα πιλαφά πήραν το όνομα τους από τον δημιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά, καταγόμενο από την Κερασιά της Σκυρίτιδας και η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι.

Ηλίας Πιλαφάς


Η ποικιλία πήρε το όνοµά της από τον δηµιουργό της, Ηλία Πιλαφά


Πήραν το όνοµά τους από τον δηµιουργό της ποικιλίας Ηλία Πιλαφά, καταγόµενο από την Κερασιά της Σκυρίτιδας και η ιστορία του µοιάζει µε παραµύθι.

Μετανάστης στην Αµερική, ο κ. Πιλαφάς, στις αρχές του 20ου αιώνα επέστρεψε στην πατρίδα του φέρνοντας µαζί του σπόρους µιας σπάνιας µηλιάς από τις Βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης.

Η αµερικάνικη ποικιλία ακούει στο όνοµα Golden Russet, µοιάζει αρκετά µε τα Μήλα Πιλαφά και είναι και σήµερα δυσεύρετη, ενώ οι γνώστες Αµερικανοί τα αναζητούν µετά µανίας και τα θεωρούν κειµήλιο.

Ο Ηλίας Πιλαφάς πειραµατίστηκε µε ντόπια ποικιλία που την διασταύρωσε µε τους φερµένους σπόρους και δηµιούργησε το νέο ελληνικό είδος.

Με πολύ µεράκι και πολύχρονες προσπάθειες η καινούργια µηλιά ρίζωσε στον τόπο, διαδόθηκε από γεωργό σε γεωργό και από χωράφι σε χωράφι και έδωσε µια εντελώς ξεχωριστή ποικιλία που στους χαρακτήρες της συµβάλλουν το συγκεκριµένο έδαφος και κλίµα.

Τα εύφορα οροπέδια γύρω από την Τρίπολη Αρκαδίας είναι ο µοναδικός χώρος στον οποία καλλιεργούνται τα Ντελίσιους Πιλαφά (ΠΟΠ).

Η συγκοµιδή τους γίνεται στο τέλος Οκτώβριου και είναι διαθέσιµα µέχρι περίπου τον Ιούνιο.

Το μυστικό

... κρύβεται στη γεύση τους, µοναδική και γεµάτη αρώµατα

Το κόκκινο-χρυσαφί χρώµα, το ακανόνιστο σχήµα, και η τραχιά τους αφή, µπορεί να µην δίνουν την καλύτερη πρώτη εντύπωση αλλά οι ειδικοί των µήλων γνωρίζουν πολύ καλά πως το µυστικό κρύβεται στη γεύση τους, µοναδική και γεµάτη αρώµατα, έχει τη γεύση του µήλου που θέλει να ξεχωρίζει.

Αυτή η µοναδικότητα καθιστά το Ντελίσιους Πιλαφά (ΠΟΠ) µια ποικιλία για πιο εκλεπτυσµένους ουρανίσκους, γεύση πολύ διακριτική, διαφορετική από οποιοδήποτε άλλο µήλο, εύγευστο και πολύ αρωµατικό χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκό.

Για αυτούς που ξέρουν η αποκλειστική γεύση τους είναι πιο εµφανής όταν ο καρπός τρώγεται ωµός, ωστόσο είναι ένας εξαιρετικός καθηµερινός σύµµαχος και στην κουζίνα, ψηµένα µε σταφίδες και κανέλα, µηλόπιτες, στη ζαχαροπλαστική, στη µαγειρική και στις σαλάτες.

Διατροφική Αξία

Ένα μήλο κάνει… πέρα πολλές ασθένειες!


Γιατί μήλο;

Ένα μήλο κάνει… πέρα πολλές ασθένειες.

Τα μήλα περιέχουν:
- διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
- αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου και της δυσκοιλιότητας.
- quercetin, ουσία με καρδιοπροστατευτική δράση , αλλά και προστατευτική δράση έναντι της εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων.
- φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες (προστασία καρδιάς, αντικαρκινική δράση κ.α)

Επίσης το µήλο λόγω του χαµηλού γλυκαιµικού δείκτη είναι ό, τι πρέπει για όσους πρέπει να κρατάνε το σάκχαρο σταθερό (π.χ. διαβητικοί), καθώς η κατανάλωσή του δεν προκαλεί απότοµη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης αίµατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σπουδαία ευρήµατα που κατατάσσουν το µήλο στις τροφές που προλαµβάνουν και φροντίζουν προβλήµατα οδοντικής υγείας (π.χ. περιοδοντική νόσο).

Γιατί µήλο Πιλαφά;

Το µήλο Πιλαφά παρέχει όλα τα πλεονεκτήµατα που αναφέρονται παραπάνω (ίνες, quercetin, φλαβονοειδή, χαµηλός γλυκαιµικός δείκτης, οδοντική υγεία). To µήλο Πιλαφά είναι από τα µήλα µε τη µεγαλύτερη περιεκτικότητα φυτικών ινών.

Ένα µήλο Πιλαφά παρέχει πάνω από το 25% των αναγκαίων φυτικών ινών που χρειάζεται ο µέσος ενήλικας ηµερησίως.

Η υπόξινη γεύση του µήλου Πιλαφά, υποδηλώνει την αυξηµένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, σε σχέση µε άλλες ποικιλίες.

Πιο συγκεκριµένα το Πιλαφά είναι εξαιρετική πηγή φαινολικών οξέων, παρέχοντας αντιοξειδωτικές, αντιµικροβιακές, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η παρουσία πολυφαινολών αποκτά µεγάλη σηµασία αν συνυπολογιστεί ότι δεν επηρεάζεται η περιεκτικότητά τους από το χρόνο αποθήκευσης, αντίθετα φαίνεται να αυξάνεται.

Το µήλο Πιλαφά ξεχωρίζει από την υπόξινη επιθυµητή γεύση, µε φανατικούς καταναλωτές, που ολοένα αυξάνονται.

Έχει εξαιρετικά, ξεχωριστά αρώµατα κι αν συνυπολογίσουµε δηµοσίευση από το Πανεπιστήµιο Yale που αναφέρει την ηρεµιστική δράση του αρώµατος µήλου (Damian P. & Damian K., 1995), τότε µιλάµε για το κατεξοχήν «ηρεµιστικό µήλο»…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, ,MSc

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά Ποικιλίας

Ένα μήλο κάνει… πέρα πολλές ασθένειες!


Παραγωγική αλυσίδα

Η συγκομιδή του μήλου πραγματοποιείται στα μέσα του Οκτωβρίου και η διάθεσή του διαρκεί ως τα τέλη Απριλίου.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ Συνεργαζόμαστε με τεχνικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της παραγωγικής διαδικασίας των αγροτικών προϊόντων με σκοπό την αποτελεσματικότητα της ορθολογικής χρήσης φαρμάκων και λιπασμάτων.

ΥΠΟΔΟΧΗ Κατά την παράδοση όλα τα προϊόντα υποβάλλονται σε έλεγχο ποιότητας σύμφωνα με τις διαδικασίες που υπαγορεύονται από το πρότυπο ISO & HACCP.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Θάλαμοι ψύξης τεχνολογίας CA εξοπλισμένοι με σύστημα άμεσης ψύξης (αμμωνίας – προπυλενογλυκόλης). Με συνεχή μέτρηση οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα, θερμοκρασίας και υγρασίας.

ΔΙΑΛΟΓΗ Σύγχρονη γραμμή με δυνατότητα παράγωγης 8 τόνων/ώρα, διαλογής κατά βάρος ή μέγεθος και άδειασμα των φρούτων σε νερό για να αποφεύγονται ζημίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Η συσκευασία του προϊόντος εξαρτάται απ’ τις απαιτήσεις του κάθε μας πελάτη.